Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Οι σκέψεις του κ. Ασημάκη...

Ετοιμάσου να τους υποδεχθείς ! Καλώς τους κι’ας άργησαν… Η ΔΕΠΑ ετοιμάζεται να δημιουργήσει τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου, στα διπλανά χωράφια της ΒΦΛ. Ναι εδώ δίπλα στη πόλη της Καβάλας. Με τους ανατολικούς άνεμους να φέρνουν τα απόβλητα των αερίων μέσα στα σπίτια μας.
Αυτή η πόλη δεν έχει κανένα κάτοικο. Ούτε αρχές έχει. Υπάρχει μόνο η ΔΕΠΑ ! Αυτή αποφασίζει στα πλαίσια της ανάπτυξής της, για το που θα στήσει την επόμενη ρυπογόνα μονάδα της.
Έτσι απλά ! Και εσύ μου μιλάς για τη δημοκρατία των τοπικών κοινωνιών! Για αποφάσεις αρχόντων μετά από δημόσιο διάλογο με τους πολίτες… Χέστηκαν ! Θα ρωτήσουν εσένα αν θα στήσουν μια μονάδα υγροποιημένου αερίου, κάτω από τη μύτη σου. Δίπλα στη ΒΦΛ.
Έχουμε ένα καρκίνο που θυμιάζει νύχτα μέρα. Που, ποτέ δεν θα μάθουμε, πόσα καρκινογόνα αέρια εκλύει στην ατμόσφαιρά που αναπνέουμε. Αφού δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μηχανήματα μέτρησης, για αυτούς τους ρύπους, πως θα το μάθουμε;
Τώρα δίπλα στον ένα θα στήσουμε και δεύτερο!
Ένα σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (CNG). Είναι το καύσιμο που χρησιμοποιούν ήδη τα μεγάλα φορτηγά στην Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία κλπ.
Η ΔΕΠΑ βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες συζητήσεις με διεθνείς ενεργειακές εταιρείες, προμηθευτές LNG και όχι μόνον, από την Αίγυπτο, το Κατάρ, την Αλγερία κ.λπ. για τον νέο τερματικό σταθμό, που θα γίνει ως joint venture.
Ο νέος σταθμός LNG θα εγκατασταθεί στον ιδιόκτητο χώρο της ΒΦΛ στην Καβάλα. Τον νέο τερματικό, το δεύτερο μετά τη Ρεβυθούσα, που θα συμβάλει αποτελεσματικά στην εξασφάλιση της ομαλής τροφοδοσίας της αγοράς με φυσικό αέριο, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ήδη για την Ελλάδα προγραμματίζει η ΔΕΠΑ τη δημιουργία και πρατηρίων LNG.
Χωρίς να γνωρίζουμε ποια θα είναι η τύχη μας σε περίπτωση μιας καταστροφής από ανθρώπινο παράγοντα. Σε περίπτωση ανθρώπινου λάθους. Σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής. Κανείς δε θα σου μιλήσει γι’αυτά. Ούτε για τη θαλάσσια ρύπανση θα σου μιλήσουν. Θα σου πουν μόνο για το πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν!
Ένας σταθμός αποθήκευσης, του υγροποιημένου φυσικού αέριου, που θα μεταφορτώνεται σε φορτηγά βυτία, για να διοχετευθεί στα πρατήρια της ΔΕΠΑ στη Β. Ελλάδα. Με τα τάνκερ να καταφθάνουν στο εκεί λιμάνι, για να ξεφορτώσουν το LNG.
Διαβάζω στη “Καθημερινή”:
Ενδιαφέρον για τις εγκαταστάσεις της BΦΛ, με στόχο την αξιοποίησή τους ως «δεξαμενή» φυσικού αερίου, είχε εκδηλώσει στο πολύ πρόσφατο παρελθόν πάντως και η GAZprom. Tο όλο project έχει προσανατολισμό την ενίσχυση της διεθνούς δραστηριότητας της ΔEΠA, μετά και τη συμμετοχή της στον ελληνοϊταλικό και ελληνοτουρκικό αγωγό.
Μόνο που υπάρχει μια λεπτομέρεια. Οι πέριξ χώροι της ΒΦΛ, υπάρχουν, για τη πειραματική καλλιέργεια, όπου δοκιμάζονται τα λιπάσματά της. Όχι για να έρθουν εκεί οι νέες καρκινογόνες επεκτάσεις της.

Χαιρόμαστε που ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου σκέφτεται την ανάπτυξή της πόλης μας.
Λυπόμαστε που για μας η ανάπτυξη είναι ένας μονόδρομος προς της εξαθλίωση αυτής της πόλης.
Λυπόμαστε που κάποιος στην Αθήνα προγραμματίζει το μέλλον μας.
Δεν θα το πίστευα ποτέ, πως οι τύχες αυτής της πόλης, κρέμονται από τις σκέψεις και τα σχέδια του κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Έχω μπροστά μου την εικόνα αυτών των ωραίων ανθρώπων που έκαναν πορεία διαμαρτυρίας, ενάντια στις αποθήκες καυσίμων στη Βάσοβα. Που έδωσαν μάχη να μη στηθούν οι δεξαμενές εκεί. Και τώρα η ΒΦΛ σαν πολύφερνη νύφη ετοιμάζει τα προικιά της. Έρχεται ο καλός γαμπρός. Έρχεται η ΔΕΠΑ.
Προπομπός της ο κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου.

Σε άγχωσα; Το ξέρω! Και εγώ αγχώθηκα όταν το έμαθα.

Καλή σου μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στέλιος Καζαντζίδης και Βασίλης Τσιτσάνης

Ο Βασίλης Τσιτσάνης Ο  Βασίλης Τσιτσάνης  υπήρξε ένας σημαντικός λαϊκός δημιουργός. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 18 Ιανουαρίου του 1915 και έφ...