Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

Οικολογικές φούσκες

Ένα έργο που θα ανακουφίσει από το κυκλοφορικό φορτίο, τη πόλη της Καβάλας, είναι η ολοκλήρωση της Περιμετρικής Οδού. Μιας οδού που έγινε μεν ένα μικρό τμήμα της, απομένει δε, να συνεχίσει προς Περιγιάλι. Όμως έργο χωρίς να σκοντάψει κάπου είναι αδύνατον να δημιουργηθεί σ’ αυτόν το τόπο. Σκόνταψε στις οικολογικές ευαισθησίες κάποιων που δε θέλουν να κοπούν τα 100 ή 200 δέντρα. Και προτείνουν κατασκευή τούνελ κάτω από το δάσος. Ένα τούνελ μέσα στο γρανιτένιο υπόστρωμα του δάσους. Με πολλαπλάσιο κατασκευαστικό κόστος και αμφίβολης κατασκευής του, λόγω της οικονομικής κρίσης που υπάρχει. Έτσι αφού περιμέναμε 2 δεκαετίες να συνεχιστεί επιτέλους η κατασκευή της Περιμετρικής, τώρα βγάλαμε τις οικολογικές μας ιδιαιτερότητες.
Με την ίδια λογική χάθηκε (;) τελικά και η κατασκευή του Σταθμού Εξυπηρέτησης Οδηγών (ΣΕΟ) από την Εγνατία Οδό, πάνω από την Άσπρη Άμμο. Για να μη κοπούν 20 δέντρα! Και έμειναν οι οδηγοί να αφοδεύουν πάνω στις μπαριέρες της Εγνατίας!
Σε όλη την Ευρώπη οι αυτοκινητόδρομοι περνούν μέσα από δασικές εκτάσεις. Άνθρωποι με μεγαλύτερες οικολογικές ευαισθησίες, δεν φέρνουν αντιρρήσεις γιατί ξέρουν πως είναι έργα που βοηθούν τον άνθρωπο και κάνουν καλύτερη τη καθημερινότητά του. Και αυτοί οι αυτοκινητόδρομοι έχουν και ΣΕΟ. Όπου ο οδηγός και οι επιβάτες απολαμβάνουν το δάσος.
Η Περιμετρική θα ανακουφίσει το κέντρο και θα μας απαλλάξει από τους τόνους ρυπογόνων καυσαερίων που καθημερινά εισπνέουμε. Το περιαστικό δάσος βοηθάει στον καθαρισμό του αέρα. Στοιχείο απαραίτητο για τη πόλη και τους κατοίκους της. Δεν υπάρχει συνεπώς μια λύση ώστε να κατασκευαστεί η συνέχεια της Περιμετρικής Οδού; Υπάρχει!
Με το μικρό τούνελ των 300 μ. που ήδη προτάθηκε και την κοπή των δένδρων. Και με ένα πρόγραμμα να φυτευθούν στη συνέχεια 10πλάσια δένδρα από αυτά που θα κοπούν. Πολύ απλά. Για τα 200 δένδρα που είναι απαραίτητα να κοπούν, να φυτευθούν 2.000 δένδρα στα σπανά σημεία του περιαστικού δάσους. Σας φαίνεται παλαβό; Καθόλου. Το Δασαρχείο Καβάλας κάθε χρόνο έχει παραγωγή δεκάδων χιλιάδων δενδρυλλίων, που φυτεύονται από συλλόγους και το ίδιο το δασαρχείο.
Τα δένδρα στα δάση έχουν διάρκεια ζωής. Και τα δένδρα στο περιαστικό δάσος είναι ήδη γερασμένα και πρέπει να γίνει ανανέωσή τους. Όχι μόνο σ’αυτά που θα κοπούν αλλά και σε πολλά από τα υπάρχοντα. Μόνο όσοι δεν έχουν επισκεφθεί το περιαστικό δάσος δε το γνωρίζουν αυτό.
Σε όλο τον κόσμο γίνεται ανανέωση του δασικού πλούτου. Υλοτόμηση και αναδάσωση. Υλοτόμηση για εμπορικούς σκοπούς (παραγωγή χαρτιού) και στη συνέχεια με στοχευμένα προγράμματα αναδασώνονται χιλιάδες στρέμματα ετησίως. Εμείς μείναμε κολλημένοι στα υπάρχοντα και τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις μας.
Μείναμε να πουλάμε οικολογική προστασία χωρίς να έχουμε γνώση του αντικειμένου. Να παρουσιάζουμε οικολογικές φούσκες για να ακουστούμε. Όλα αυτά το Δασαρχείο Καβάλας οφείλει να τα γνωρίσει στο κόσμο της Καβάλας για να μην παρουσιάζονται οι όψιμοι οικολόγοι της δεκάρας ως τιμητές του πράσινου.
Καλημέρα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: