Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Το μαλλί των ΔΗΠΕΘΕ

Να λοιπόν που έφτασε και η ώρα συμμαζέματος των ΔΗΠΕΘΕ. Των απανταχού της Ελλάδας ΔΗΠΕΘΕ. Φτάσαμε κάθε Δήμος και ΔΗΠΕΘΕ, κάθε πόλη και ηθοποιοί. Νέοι άνθρωποι έβγαλαν το ταλέντο τους και προσπάθησαν να το αναδείξουν δημόσια. Θέλησαν να πλησιάσουν το «θέατρο» με τη θετική του πλευρά.
Και από δίπλα αναπτύχθηκαν και παρέες που βρήκαν την ευκαιρία βολέματος. Οι γνωστές παρείστικες αντιλήψεις με καλλιτεχνικούς και θεατρικούς διευθυντές αμφιβόλου βιογραφικού και παραφουσκωμένων απόψεων ξεφύτρωσαν από το τίποτα και το πουθενά. Ετοιμοπόλεμοι σε όποιον τολμήσει να τους αμφισβητήσει.
Και από δίπλα τους, ένας Δήμος έτοιμος να πληρώσει της καλλιτεχνικές τους φιλοδοξίες προκειμένου να ανεβάσουν ένα έργο. Να δείξει ο κάθε Δήμαρχος έργο στο λαό του. Έργο που θα το ανταλλάξει με ψήφους στη τετραετία.
Να λοιπόν που έφτασε και η ώρα του συμμαζέματος των ΔΗΠΕΘΕ. Και καλούνται από το Υπ. Πολιτισμού οι καλλιτεχνικοί δ/ντες να παρουσιάσουν έναν απολογισμό τριετίας. Περιοδείες. μετακλήσεις, ρεπερτόριο και το σημαντικότερο. Των αριθμό των εισιτηρίων τους! Έναν οικονομικό απολογισμό για να μάθουμε επιτέλους πόσο μας κοστίζει το… μαλλί των ΔΗΠΕΘΕ. Να δούμε κάποτε πόσο πληρώνουμε όλο αυτό το καλλιτεχνικό μεγαλούργημα. Και ποια είναι τα καλλιτεχνικά του αποτελέσματα. Πόσοι πλησιάζουν στα ταμεία του και γεμίζουν τις αίθουσες όταν ανεβαίνουν τα έργα τους.
Ευτυχώς δεν ζητάει το Υπ. Πολ. να μάθει και πόσοι τζαμπατζήδες μπαίνουν κρατώντας μια πρόσκληση στην είσοδο του θεάτρου μοιράζοντας απλόχερα χαμόγελα στους πληβείους που πλήρωσαν εισιτήριο. Έχετε προσέξει πως μπαίνουν αυτοί; Πόση αυτοπεποίθηση κουβαλάνε και πόση αυταρέσκεια βγαίνει στο πρόσωπό τους; Οι αστείοι μόνιμοι τζαμπατζήδες των ΔΗΠΕΘΕ.
Και τώρα που έφτασε η ώρα του απολογισμού, οι πέριξ των ΔΗΠΕΘΕ ξύνονται. Ετοιμάζεται η λύση «ένα ΔΗΠΕΘΕ σε κάθε περιφέρεια» και παθαίνουν κολούμπρα. Πως θα ζήσουμε χωρίς τόσους καλλιτεχνικούς διευθυντές; Πως θα ζήσουμε χωρίς το υφάκι τους. Γυαλίζουν τα ξίφη τους, λαδώνουν τα όπλα τους και ετοιμάζονται. Πρώτο επιχείρημα… «Γιατί να πάει στη έδρα της περιφέρειας; Όλα εκεί;» Ναι ρε. Εκεί να πάει. Θα τους πέσει μακριά από τη πόρτα τους. Πέρα από το ότι χάνουν και τον έλεγχο που είχαν μέχρι τώρα.
Ένα ΔΗΠΕΘΕ σε κάθε περιφέρεια και να κάνει περιοδείες. Περιοδείες μέσα και έξω από τη περιφέρειά του. Να αναδείξουμε το πραγματικό θέατρο. Και όχι τη παρείστικη αντίληψή που τα κατέχει. Το θέατρο που έχει ανάγκη να δουν όλοι οι πολίτες. Και τα παιδιά των σχολείων χωρίς εισιτήριο. Δωρεάν παραστάσεις για μαθητές. Αντί μηνιαίας εκδρομής ας πάνε τα παιδιά σε μια πρωινή θεατρική παράσταση! Να έρθουν σε επαφή με αυτόν τον πολιτισμό.
Κατορθώσαμε ένα πολύ δυνατό και δημιουργικό θεσμό να τον ευτελίσουμε με την πτωτική πορεία που διαγράφουν. Δε το λέω εγώ. Το Υπ. Πολιτισμού το λέει.
Καλημέρα σας.

2 σχόλια:

John Tzanidis είπε...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΚΟΣΜΑΣ5 Μαρτίου 2011 στις 9:04 π.μ.
Αγαπητέ Γιάννη το κείμενο σου τα λέει όλα... απλά και σταράτα. Επιτέλους τέλος στον επιδοτούμενο πολιτισμό.. των δηθεν ειδικών..

John Tzanidis είπε...

4 Μαρτίου 2011 9:14 μ.μ.
Δημήτρης Ιατρόπουλος

ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΩΡΑΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥ

ΣΩΣΤΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ; ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΓΚΟΜΕΝΙΑΣΑΝ ΚΑΙ ΚΟΝΟΜΗΣΑΝ ΟΧΙ ΜΟΝΑΧΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.

ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΛΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΧΩΣΕΣ…ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ!

ΣΕ ΦΙΛΩ

ΚΑΛΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ.

Στέλιος Καζαντζίδης και Βασίλης Τσιτσάνης

Ο Βασίλης Τσιτσάνης Ο  Βασίλης Τσιτσάνης  υπήρξε ένας σημαντικός λαϊκός δημιουργός. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 18 Ιανουαρίου του 1915 και έφ...