Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Συνήγορε αγάπη μου

Γράφει στο ‘’facebook” κάποιες σκέψεις του ο Δήμαρχος Καβάλας σχετικά με τη μη εκλογή του Συνηγόρου του Δημότη:
«Διαβάζω στη σημερινή "Ελευθεροτυπία": απέτυχαν οι Δήμοι να εκλέξουν Συμπαραστάτη, γιατί οι παρατάξεις πρότειναν και ψήφισαν μόνο τους δικούς τους. Στο δικό μας Δήμο οι υποψήφιοι ήρθαν μόνοι τους. Ψηφίστηκαν κατά βούληση και χωρίς γραμμή από τους δημοτικούς συμβούλους. Τι έφταιξε;»
Το τι έφταιξε δε με απασχολεί. Δε μπόρεσα όμως να καταλάβω σε τι θα χρησιμεύσει αυτός ο περιβόητος συνήγορος. Ψάχνω τους λόγους που έπρεπε να αποκτήσουμε και έναν τέτοιο. Διαβάζω στην ιστοσελίδα του «Συνηγόρου του πολίτη»:
«Έχοντας πια διερευνήσει μεγάλο αριθμό υποθέσεων που αφορούν την αυτοδιοίκηση, ο Συνήγορος του Πολίτη προσπαθεί να αναδείξει την εμπειρία του σε κάποια επιλεγμένα θέματα. Ο στόχος είναι διπλός: να παρουσιάσει την καθημερινή δράση του στο σημαντικό αυτό πεδίο, αλλά και να αποτελέσει πηγή πληροφόρησης για τα ευρύτερα προβλήματα του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης.»
Κατάλαβες τίποτα;
Με υπερχρεωμένους Δήμους, και τους υπόλοιπους να τα φέρνουν δύσκολα στα οικονομικά τους έπρεπε να φορτώσουμε και έναν Συνήγορο του Δημότη. Σε μια εποχή όπου και ο θεσμός του Συνηγόρου του Πολίτη έχει απαξιωθεί αφού δεν έχουν κάποια νομική ισχύ οι αποφάσεις του παρά μόνο συμβουλευτική. Σε μια εποχή όπου τα προβλήματα του κόσμου είναι αντιμέτωπα με το οικονομικό σύστημα που εφαρμόζει η Κεντρική Διοίκηση, ερχόμαστε να χρυσώσουμε το χάπι της προστασίας του με έναν ακόμη συνήγορο. Το μεγαλείο της δημοκρατίας.
Έχουμε συνήγορο του παιδιού. Έχουμε συνήγορο του καταναλωτή. Και συνήγορο του πολίτη. Δε φτάνουν αυτοί; Κάθε δημότης είναι και πολίτης αυτού του κράτους. Δεν μπορεί να απευθυνθεί εκεί για το πρόβλημά του; Ούτε ο Συνήγορος στη κάθε Περιφέρεια αρκεί;
Ας έρθουμε όμως και στον δικό μας Δήμο. Είμαστε κάπου 80.000 δημότες. Στο Δήμο Καβάλας έχουμε 1 Γεν. Γραμματέα. 1 Γεν. Διευθυντή. 6 Αντιδημάρχους. 6 Συμβούλους Δημάρχου. 3 Προέδρους Δημ. Επιχειρήσεων. 3 Προέδρους Κοινωφελών Νομικών Προσώπων. 7 Διευθυντές σε τμήματα του Δήμου. Δεν τελειώσαμε. Υπάρχουν κι’άλλοι. Έχουμε 27 Προϊσταμένους Τμημάτων. Και 41 Δημοτικούς Συμβούλους. Έχουμε και 15 Τοπικούς Συμβούλους. Και όλων αυτών προΐσταται ο Δήμαρχος.
Δεν επαρκούν όλοι αυτοί για να λύσουν το όποιο πρόβλημα ενός δημότη; Και θα το λύσει ένας Σύμβουλος του Δημότη που απλά συμβουλευτικό ρόλο θα έχει μέσα στο Δήμο; Χωρίς πρόσθετο προσωπικό, ένας άνθρωπος θα προσπαθεί από το γραφείο του να επιλύσει προβλήματα;
Ο νέος θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης εισάγεται με τον "Καλλικράτη" (άρθρο 77) Μη με ρωτήσεις που κολλάει η «επιχείρηση». Θα σε γελάσω.
Στην Αγγλία υπάρχει αντίστοιχα ο θεσμός του Local Gonvernment Ombudsman όμως ο ρόλος του, εκφυλίσθηκε στη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματιών.
Στην Ολλανδία λειτουργεί θετικά, με δύο στάδια. αποτελείται από ένα front office κι ένα back office. Δηλαδή παραλαβής των παραπόνων προφορικά, δικτυακά, γραπτά και με φαξ. Και στο δεύτερο στάδιο υπάρχει το γραφείο όπου οι υπάλληλοί του επισκέπτονται τις Δημοτικές υπηρεσίες και προσπαθούν να βρουν λύση.
Εδώ…
Καλημέρα σας.
ΥΓ Στη Περιφέρειά μας εκλέξαμε Συνήγορο. Μη μας λείψει. Κοιμήσου ήρεμα τώρα.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα ελεγα σε γενικες γραμμες οτι ο ρολος του Συμπαραστατη του πολιτη μπορει κατ' αρχην να μην ειναι αυτος που πρεπει.Αλλα καποτε απο καπου πρεπει να αρχισουμε.Οταν δημιουργηθηκε αυτος ο θεσμος στην Ολλανδια ,στη αρχη υπηρχε ενας τεραστιος σκεπτικισμος αλλα αργοτερα απεδειχθη οτι ειχε και εχει θετικα αποτελεσματα.Δεν πιστευω οτι καθε νεα καινοτομια δεν θα πρεπει να μπαινη στο καλαθι της πραξης.

John Tzanidis είπε...

Ο Δήμαρχος Καβάλας απάντησε:
Στο Δήμο Καβάλας όρισα 5 (αντί για 6) αντιδημάρχους. Έχω 4 (και όχι 6) επιστημονικούς συνεργάτες και συμβούλους. Χάρη στον Καλλικράτη, το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου είναι πλέον 1, άρα 1 κι ο πρόεδρός του. 3 επιχειρήσεις, η "Δημωφέλεια", η ΔΕΥΑΚ και το ΔΗΠΕΘΕ. 3 Πρόεδροι, αμειβόμενοι οι 2 πρώτοι (καταργήθηκαν η ΔΕΠΑΝΑΦ, τα Λασπόλουτρα, το ΔΕΚΕΚ). Αυτό που κάνει σήμερα η αιρετή ηγεσία του Δήμου Καβάλας (1 + 5), το έκαναν μέχρι τα Χριστούγεννα 8 αντιδήμαρχοι, 2 αντινομάρχες, 2 δήμαρχοι και 1 νομάρχης.

Ο Γιάννης Τζανίδης απαντησε στο Δήμαρχο:
Δεν αμφισβητώ τα στοιχεία που αναφέρονται.Οι θέσεις που ανέφερα, προέρχονται από παλιό και έμπειρο συνεργάτη σου. Αναφέρθηκε στις θέσεις που προβλέπονται μάλλον, άρα υπάρχει μια ελαφρά απόκλιση στο γενικό σύνολο. Όμως το ζήτούμενο δεν είναι αν οι αντιδήμαρχοι είναι 5 ή 6 σε τελική ανάλυση. Το ερώτημα είναι αν πρέπει να πληρώνουμε και άλλα 1.800 ευρώ κάθε μήνα για έναν άνθρωπο που ελάχιστα θα χρησιμεύσει. Σαν θεσμός καλός. όμως σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, μήπως θα έπρεπε να τον παρακάμψουμε; Μήπως μπορούμε τελικά να ζήσουμε και χωρίς Συνήγορ; Ευχαριστώ για τη προσοχή σου Κωστή. Πάντα φίλος.

John Tzanidis είπε...

Σοφία Αθανασιάδου-Μπουμπούνα

Α πολύ ωραίο το blog φίλε μου! Μπράβο! Κατέχεις βλέπω την νέα τεχνολογία:) Όσο για το θέμα στο οποίο αναφέρεσαι, έχω να πω, πως απ' όσο κατάλαβα ο Συνήγορος θα είναι κάτι σαν εκείνους τους ιδιαίτερους των βουλευτών, που δείχνουν οι Ελληνικές ταινίες....που τους έλεγε ο υπουργός η ο βουλευτής : "Γράφε!"

Στέλιος Καζαντζίδης και Βασίλης Τσιτσάνης

Ο Βασίλης Τσιτσάνης Ο  Βασίλης Τσιτσάνης  υπήρξε ένας σημαντικός λαϊκός δημιουργός. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 18 Ιανουαρίου του 1915 και έφ...