Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Διοδίων πανηγύρια

Ξεκινάει η Εγνατία Οδός να κατασκευάζει σταθμούς διοδίων. Ξεκινούν και τα event των ¨προοδευτικών’’ (sic) πολιτών με σύνθημα ‘’δεν πληρώνω διόδια’’.
Η διακίνηση πολιτών με βάση το Σύνταγμα πρέπει να είναι ελεύθερη και όχι με διόδια λένε.
Μα δε τους εμποδίζει κανείς να χρησιμοποιήσουν τη Παλιά Εθνική Οδό που είναι χωρίς διόδια. Τόσα χρόνια από εκεί πηγαίναμε. Όποιος θέλει συνεχίζει από εκεί.
Όταν κρίνω ότι δε πρέπει να πληρώσω κάτι, δεν το ζητάω δωρεάν. Απλά δεν το αγοράζω. Όταν θέλω την ασφαλή οδήγηση και την άνεσή μου στην οδήγηση τότε αναλαμβάνω και το κόστος της.
Ελεύθερη είναι η διακίνηση των πολιτών, όμως στο φέριμποτ μου ζητούν εισιτήριο.
Ελεύθερη και η μεταξύ των πολιτών επικοινωνία, όμως η Cosmote κάθε μήνα μου στέλνει το λογαριασμό.
Εκεί δεν άκουσα κανένα να λέει ‘’δεν πληρώνω’’.
Προοδευτισμός και σύγχρονη σκέψη δεν είναι να μη πληρώνεις. Είναι να απαιτείς καλύτερες υπηρεσίες γι’αυτό που πληρώνεις.
Τίποτα δεν είναι τζάμπα. Ούτε δωρεάν κατασκευάστηκε η Εγνατία Οδός ούτε δωρεάν συντηρείται. Και δεν είναι μόνο το κατασκευαστικό κόστος. Το ότι εργάζεται κόσμος για τη συντήρησή της και του κάθε δρόμου κανείς δε μιλάει. Ούτε για το πώς θα αποπληρωθούν τα δάνεια που πήρε η Εγνατία Οδός από τις τράπεζες και το Ταχ. Ταμιευτήριο λένε κάτι.
Και δίνουν οδηγίες πώς να σηκώσουν τη μπάρα, γιατί δε πρέπει να πληρώσουν διόδια, να απαιτήσουν έκδοση απόδειξης με πίστωση, να καλέσουν τροχονόμο για να πάει στο αυτόφωρο τον διοδιατζή επειδή η μπάρα τους δυσκολεύει τη πρόσβαση και διάφορες τέτοιες σαχλαμάρες.
Το ότι καταναλώνουν λιγότερη βενζίνη και φθορές αυτοκινήτου, δεν κάνουν λόγο.
Το ότι τα 5 ευρώ διοδίων αντιστοιχούν σε 3 λίτρα βενζίνης δεν το αναφέρουν.
Αφού θεωρούν υπερβολή τη πληρωμή διοδίων. ας καλέσουν τους πολίτες να μη χρησιμοποιούν την Εγνατία.
Υπάρχει και μια διαμαρτυρία βουλευτή της Καβάλας επειδή ο Σταθμός διοδίων θα είναι στη Μουσθένη. Και θα πληρώνουν όσοι θέλουν να πάνε από την Ελευθερούπολη στο Ορφάνι. Μα γιατί δε πάνε από εκεί που πήγαιναν τόσα χρόνια;
Δεν έκλεισε εκείνος ο δρόμος. Αντιθέτως η ΠΕΟ Καβάλα – Στρυμόνας, σήμερα είναι άδεια. Με ελάχιστα αυτοκίνητα να κυκλοφορούν.
Διόδια δεν πρέπει να υπάρχουν, όταν δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή δρόμου. Όπως στη περίπτωση των διοδίων Πελασγίας με τον Απ.Γκλέτσο που δικαιώθηκε.
Όταν όμως ο πολίτης έχει εναλλακτικό δρόμο τότε τον επιλέγει και δε πληρώνει.
Θέλουμε το σύγχρονο και το ασφαλές. Καμαρώνουμε που κινούμαστε γρήγορα. Αλλά όχι και να πληρώσουμε. Μας πέφτει βαρύ.
Και ξεκινούν κάποιοι να στήνουν τα πανηγυράκια των διοδίων. Μόνο που στο δικαίωμά τους να μιλούν, δεν υπάρχει υποχρέωσή μας να τους πάρουμε στα σοβαρά.

Καλημέρα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στέλιος Καζαντζίδης και Βασίλης Τσιτσάνης

Ο Βασίλης Τσιτσάνης Ο  Βασίλης Τσιτσάνης  υπήρξε ένας σημαντικός λαϊκός δημιουργός. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 18 Ιανουαρίου του 1915 και έφ...