Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Δοτοί και άκομψοι

Χρόνια τώρα έχω μια απορία. Ποια είναι τα προσόντα για να διοριστεί ένας πολίτης σε μια δοτή θέση ενός οργανισμού;
Ας πούμε για να διοριστεί ως πρόεδρος του ΟΛΚ. Ή ως σύμβουλος στο ΔΣ του ΟΛΚ. Τι αρετές πρέπει να έχει; Και τι γνώσεις;
Σίγουρα θα πρέπει να είναι αποδεκτοί από την συνολική τους πορεία στα κοινά. Άνθρωποι που δεν επικοινωνούν με το κοινό αίσθημα και τις απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας όπου καλούνται να την υπηρετήσουν, μπορούν να ασκούν διοίκηση; Και αυτοί που τους διόρισαν μπορούν να συνεχίσουν να τους κρατούν στη θέση αυτή;
Όλες οι λιμενικές εγκαταστάσεις που βλέπουμε στη Καβάλα αλλά και σε όλη την χώρα, είναι δημιούργημα ανθρώπων με οράματα και βλέψεις. Είναι έργα που δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετηθεί ο άνθρωπος. Έργα που έγιναν από το υστέρημα του Ελληνικού λαού. Και συντηρούνται με πόρους από έμμεσα τέλη που πληρώνουν οι ταξιδιώτες στα εισιτήρια των πλοίων. Άρα είναι περιουσία του Ελληνικού λαού.
Χρόνια τώρα οι κτηριακές εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Καβάλας, έμεναν ερείπια, έτοιμα να καταρρεύσουν. Και ένα από αυτά, το Απεντομωτήριο που ανέλαβε ο Δήμαρχος με δική του πρωτοβουλία να αναβαθμίσει. Πληρώθηκαν πάνω από 200.000 ευρώ να δημιουργηθεί ένας καλαίσθητος χώρος για σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις. Και πήγε κόσμος εκεί όπου κατοικούσαν αρουραίοι και αράχνες. Και πήρε αξία ο χώρος. Με τα χρήματα των Καβαλιωτών ο χώρος έγινε επισκέψιμος και δημιουργικός.
Ο Δήμαρχος και τα μέλη του ΔΗΠΕΘΕ είχαν ένα όνειρο. Να δημιουργήσουν ένα πολυχώρο εκδηλώσεων. Και δημιούργησαν ένα στολίδι. Που αγάπησε ο κόσμος.
Και έρχεται ένα τελεσίγραφο, από τον (κατοικοεδρεύοντα στη Θεσσαλονίκη¬) Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΛΚ. Που σίγουρα δεν έγινε εν αγνοία του Προέδρου του ΟΛΚ και του Δ.Σ. Και ζητάει μέχρι τη Παρασκευή ο χώρος αυτός να επιστραφεί στον ΟΛΚ γιατί του ανήκει. Δεν είναι τυχαία η απαίτηση επιστροφής του χώρου. Ούτε θα τον κλειδώσει για να αραχνιάσει και πάλι. Ετοιμάζεται η παραχώρησή του έναντι (υψηλού) ενοικίου να παραδοθεί σε κάποιο ιδιώτη.
Θα μπορούσε όμως να ζητήσει ένα συμβολικό ενοίκιο από τον Δήμο Καβάλας για τη χρήση ενός χώρου όπου δαπανήθηκαν ήδη πολλά χρήματα για την ανακαίνισή του. Αντ’αυτού ακολουθεί την ευθεία επίθεση απαιτώντας την απόδοση του χώρου.
Η ιδιοκτησία του χώρου σίγουρα ανήκει στον ΟΛΚ. Ο Δήμαρχος αυτής της πόλης είναι αιρετός. Δεν είναι δοτός και ουρανοκατέβατος. Εκφράζει τις ανησυχίες των πολιτών. Υλοποιεί απαιτήσεις και λογοδοτεί στο κόσμο.
Όσο άμεσα ζητάει ο κ. Χαλάτσης να παραδοθεί το Απεντομωτήριο, θα χαιρόμασταν αν το ίδιο άμεσα παρέδιδε και τον χώρο που χρησιμοποιείται ως πριβέ γκαράζ στο καλύτερο σημείο της πόλης, εκεί όπου έδεναν τα φέριμποτ.
Οι λιμενικές εγκαταστάσεις είναι περιουσία μας. Δεν τους τη παραχωρήσαμε με προικοσύμφωνο για να την διεκδικούν τόσο άκομψα.
Οι βουλευτές της πόλης μας πρέπει να δώσουν λύση. Αυτοί που τους διόρισαν, φέρουν και την ευθύνη για τα λάθη και τα φάουλ τους. Και όσοι διορισμένοι, δεν συμφωνούν εκεί στον ΟΛΚ ας παραιτηθούν. Για να ξέρουμε ποιοι είναι με ποιους. Ξεκάθαρα πράγματα.

Καλημέρα σας.

1 σχόλιο:

Απόστολος Π. Αγελαράκης είπε...

Αγαπητέ μου Γιάννη σε συγχαίρω για μία ακόμη φορά, για το θάρρος, ευθυκρισία και ευστοχία σου . Το πρόβλημα είναι ότι οι διαδικασίες διορισμού παραμένουν "επτασφράγιστο μυστικό" οι δε εξαγγελίες περί αντικειμενικών κριτηρίων "γράμμα κενό περιεχομένου" . Ας όψονται οι κ.κ. βουλευτές μας, που πρέπει να δώσουν εξηγήσεις και γι'αυτό το θέμα .

Απόστολος Π.Αγελαράκης

Στέλιος Καζαντζίδης και Βασίλης Τσιτσάνης

Ο Βασίλης Τσιτσάνης Ο  Βασίλης Τσιτσάνης  υπήρξε ένας σημαντικός λαϊκός δημιουργός. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 18 Ιανουαρίου του 1915 και έφ...