Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Εικαστική παρέμβαση στο Χαλκερό

Πριν τριάντα χρόνια, πήγα πρώτη φορά στο Χαλκερό. Ένα όμορφο χωριουδάκι 150 κατοίκων περίπου στις παρυφές του βουνού, 8 χιλ ανατολικά της Καβάλας.
Χτυπημένο και αυτό από τη ρύπανση της Β.Φ. Λιπασμάτων. 2 χιλ. από την Εθνική Οδό Καβάλας Ξάνθης.
Εκεί οι κάτοικοι έμαθαν να περιμένουν για τα προβλήματά τους. Περιμένουν στωικά δεκαετίες τώρα να λυθούν ένα ένα…
Πετούσαν τα σκουπίδια σε ρέματα. Κάποιο τρίκυκλο τα μάζευε που και που. Όταν όμως ενώθηκε με τη Καβάλα λύθηκε το πρόβλημα. Τώρα περνούν τα απορριμματοφόρα.
Περίμεναν το νερό. Έπιναν νερό φορτωμένο ασβέστιο. Λύθηκε και αυτό με γεώτρηση αρχικά και με παροχή από τη Καβάλα αργότερα.
Έχουν και μια όμορφη εκκλησία. Τη Ζωοδόχο Πηγή. Όμως δεν υπήρχε παπάς! Το έλυσαν και αυτό μέσω της Μητροπόλεως.
Συνδέθηκαν και με το βιολογικό, ώστε να ξεφύγουν από τις δυσοσμίες των βόθρων.
Απόκτησαν και ένα πολυχώρο για το ιατρείο τους και να κάθονται οι λιγοστοί γέροντες του Χαλκερού για ένα καφέ. Να αναπολούν τη μιζέρια που πλάκωσε στη χώρα αυτή.
Ξέρουν τα προβλήματα του χωριού τους. Και περιμένουν να λυθούν. Δε βιάζονται.
Αργά. Σαν τις χελώνες που βόσκουν λίγο παραέξω
Έχουν και ένα άλλο πρόβλημα. Τις αγελάδες και τα κατσίκια. Τα μεν κατσίκια με τα χρόνια ψόφησαν ή πουλήθηκαν. Οι αγελάδες όμως έμειναν ακλόνητες. Πενήντα τόσα χρόνια οι αγελάδες του Χαλκερού μένουν εκεί! Ρίζωσαν. Μένουν και αναγεννιούνται. Να βρωμίζουν τους δρόμους. Να κυκλοφορούν μέρα νύχτα αδέσποτες ακόμη και στην Εθνική Οδό. Ναι σωστά κατάλαβες. Δεν υπάρχει πουθενά σε όλη την Ευρώπη Εθνική Οδός με αγελάδες. Μόνο στο Χαλκερό!
Ατυχήματα δεκάδες με αυτοκίνητα. Και άνθρωποι τραυματίστηκαν. Και αυτοκίνητα στραπατσαρίστηκαν. Και άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Κανείς όμως δε μπόρεσε να τις μαζέψει. Αυτές οι αγελάδες μουλάρωσαν πεισματικά και παραμένουν εκεί. Σαν τις ιερές της Ινδίας. Και περιφέρονται αδέσποτες όπου θέλουν μέρα νύχτα.
Μάλιστα για να είναι καλυμμένες οι τοπικές αρχές, έβαλαν και ένα σήμα με μια αγελάδα ώστε να έχεις το νου σου. Έτσι αν γίνει ατύχημα η πρώτη ατάκα που θα ακούσεις είναι… «δε το είδες το σήμα;»
Άντε να δεις εσύ την αγελάδα στις 1 τα μεσάνυχτα στα 10 μ. μετά τη στροφή.
Πριν από χρόνια μια υποψήφια οδηγός όταν τη ρώτησε ο εξεταστής, τι σημαίνει το σήμα με την αγελάδα, εκείνη με αφέλεια και σιγουριά απάντησε: «Μα πλησιάζουμε στο Χαλκερό κύριε!!!».
Πενήντα χρόνια αγελάδες στο Χαλκερό. Και δε μπόρεσε να τις σταυλίσει κανείς. Βόσκουν τα χόρτα ανέμελες, δίπλα στην άσφαλτο, κοπρίζοντας το δρόμο. Μπας και φυτρώσουν χόρτα και στην άσφαλτο!
Προχθές έγινε και μια σύσκεψη στο Δήμο. Για τις αγελάδες και πάλι. Και πήραν ομόφωνη απόφαση: «Πρέπει να απομακρυνθούν»
Και οι αγελάδες τώρα δε ξέρουν που να κρυφτούν για να γλυτώσουν…
Κατατρόμαξαν οι καψερές.
Να προτείνω κάτι; Αφήστε τες εκεί. Θα τις βάψετε με όμορφα παστέλ γήινα χρώματα και θα αποτελούν έτσι μια υπέροχη ατραξιόν για τους περαστικούς.
Δημιουργική εικαστική παρέμβαση στα ζωντανά του Χαλκερού.

Καλημέρα σας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή ιδέα Γιάννη. Οι ιερές αγελάδες του Χαλκερού μπορούν να αποτελέσουν ατραξιόν, όπως έγινε πριν λίγα χρόνια στην Αθήνα με τις πολύχρωμες αγελάδες που είχαν γεμίσει τους δρόμους της πρωτεύουσας. Εκεί οι αγελάδες ήταν ομοιώματα και ακίνητες. Εδώ θα είναι live και κινούμενες. Σα ζωντανό γιαουρτάκι. Οι αγελάδες αυτές θα είναι ιερές. Θα συνεχίσουμε να προσευχόμαστε να μη καρφωθεί κανένα ΙΧ πάνω τους.

Στέλιος Καζαντζίδης και Βασίλης Τσιτσάνης

Ο Βασίλης Τσιτσάνης Ο  Βασίλης Τσιτσάνης  υπήρξε ένας σημαντικός λαϊκός δημιουργός. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 18 Ιανουαρίου του 1915 και έφ...