Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Ανακατατάξεις στην ενημέρωση

Σε δυο χρόνια κλείνει και το κεφάλαιο «διαφήμιση» για την ΕΡΤ. Σε προγραμματισμό σταδιακής μείωσης των διαφημίσεων από ραδιόφωνο και τηλεόραση ξεκινάει η ΕΡΤ ως το 2013 όπου θα σημάνει το τέλος τους. Θα βασίσει τα έσοδά της, μόνο στο  ανταποδοτικό τέλος που εισπράττει από τη ΔΕΗ.
Το πρόγραμμα θα παρακολουθείται πιο ευχάριστα. Ωφελούνται τα ιδιωτικά κανάλια (ως προς τα έσοδα) και απαλλάσσεται η ΕΡΤ από το άγχος της θεαματικότητας.
Βέβαια μη το δένεις κόμπο το θέμα αυτό. Ρευστό το τοπίο. Διοικήσεις αλλάζουν. Κυβερνήσεις  πέφτουν. Συμφέροντα προωθούνται… Όμως είναι μια θετική εξέλιξη, το πρόγραμμα να γυρίσει στο πολίτη αντί των διαφημιστικών συμφερόντων.
Και η ενημέρωση αλλάζει καθημερινά. Οι ραδιοφωνικές μεταδόσεις στα μεσαία και τα βραχέα (ναι υπάρχουν ακόμη!) έχουν περάσει ανεπιστρεπτί στο παρελθόν. Οι κινητοποιήσεις στη Τυνησία τη Συρία, τη Λιβύη την Αίγυπτο και την Ισπανία δεν έγιναν μέσω των… βραχέων. Ξεκίνησαν και γιγαντώθηκαν μέσω facebook και blogs. Η τεχνολογία αλλάζει και τα μέσα ξεπερνιούνται άρδην. Σήμερα στο διαδίκτυο ακούγονται 930 ελληνικοί ραδιοσταθμοί!
Το BBC ήδη ξεκίνησε γενναίες περικοπές  εκπομπών, στα βραχέα και μεσαία. Μια θεμελιώδη αναδιάρθρωση όχι μόνο σε εκπομπές αλλά και σε σταθμούς μετάδοσης. Με στόχο να μειώσει τις δαπάνες του κατά 20% στη προσεχή τριετία. Εμείς μείναμε με περιφερειακούς σταθμούς να λειτουργούν σε τριτοκοσμικές εγκαταστάσεις.
Γνωρίζεις κάποιον που περιμένει ενημέρωση από λήψη στα… βραχέα; Πόσα χρόνια έχεις να ακούσεις ραδιόφωνο στα μεσαία; Αστείο δεν ακούγεται; Η ενημέρωση ακόμη και στα Αφρικανικά κράτη πέρασε στην ηλεκτρονική μορφή. Από τον υπολογιστή σου μπορείς άνετα να ακούσεις ειδήσεις και μουσική. Και στο κινητό σου να φτάνει όλη η ροή των ειδήσεων της μέρας. Ακόμη και το νέο σου iPad της Apple ετοιμάσου να το πετάξεις. Ένα υψηλών προδιαγραφών νέο φορητό υπολογιστή-ταμπλέτα παρουσίασε η καναδική εταιρία Research In Motion. Λέγεται: PlayBook.
Αρκεί να δώσεις το e-mail σου σε μια από τις εφημερίδες και θα ενημερώνεσαι καθημερινά. Στο χώρο σου. Η τεχνολογία τρέχει. Η μορφή ενημέρωσης αλλάζει. Η Φωνή της Αμερικής από το 2006 έκλεισε τις εδώ εγκαταστάσεις της. Και δεν ήταν τυχαίο. Η ΕΡΤ θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές. Να απαλλαγεί από τα βαρίδια που την κρατούν σε μια τριτοκοσμική κατάσταση. Ας την αφήσουν.
Το ανταποδοτικό τέλος που εισπράττει η ΕΡΤ πρέπει να γίνεται, ποιοτικά προγράμματα προς όφελος των πολιτών. Όχι να λειτουργεί προς όφελος αργόσχολων, διπλοθεσιτών ή υποαπασχολούμενων που μπήκαν από τα παράθυρα. Δημοσιογραφία δεν είναι να παρουσιάζεις σαν δικές σου, ειδήσεις που διαβάζεις από εφημερίδες που προφανώς έγραψαν άλλοι. Ο κόσμος σήμερα δεν έχει λεφτά για πέταμα. Πληρώνει και περιμένει να δει και να ακούσει. Αλλαγές με συνταγές του «προχθές» δεν γίνονται.
Το BBC λειτουργεί με το ένα τρίτο όσων απασχολεί η ΕΡΤ. Το 1976 κλήθηκε ο σερ Χιου Γκριν (στέλεχος του BBC) να βάλει μια τάξη στην δική μας ΕΡΤ. Τριανταπέντε χρόνια πέρασαν και ακόμη περιμένουμε.
Γεροί νά’μαστε.
Καλημέρα σας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όλα όσα γράφετε είναι αληθινά και τα επικροτώ.
Επειδή δε, φαίνεστε ενημερωμένος και εγώ φέρνω βαριά το γεγονός ότι μου παίρνουν συνδρομή για την ΕΡΤ δια της βίας μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, θα ήμουν υπόχρεος να απασχοληθείτε, ώστε να βρούμε κάποιον τρόπο να μην καταβάλουμε το χαράτσι στους Χαραμοφάηδες της ΕΡΤ… και λίγα λέω,
Φιλικά
Κ.Φ

Στέλιος Καζαντζίδης και Βασίλης Τσιτσάνης

Ο Βασίλης Τσιτσάνης Ο  Βασίλης Τσιτσάνης  υπήρξε ένας σημαντικός λαϊκός δημιουργός. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 18 Ιανουαρίου του 1915 και έφ...