Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Μια ευκαιρία στη κρίση


Στα τέλη της δεκαετίας του 80 ο τότε πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου, είχε κάνει μια πολύ σημαντική για τα ελληνικά δεδομένα, ανακοίνωση. Θα ερχόταν με αγωγό το φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Το γεγονός χαιρετίστηκε ευνοϊκά και όπως ανακοινώθηκε θα έφτανε το φυσικό αέριο σε όλα τα σπίτια, ώστε να έχουμε μια φθηνότερη και πολύ πιο οικολογική ενέργεια.
Τα χρόνια πέρασαν και τέλος της δεκαετίας του 90 ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έφερε τον αγωγό από τον Προμαχώνα στη χώρα μας. Ένα τμήμα του διακλαδίστηκε προς Θράκη περνώντας από το Χαλκερό (όπου δημιουργήθηκε σταθμός) δόθηκε αέριο στη ΒΦΛ και συνέχισε ο αγωγός για να τροφοδοτήσει το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Κομοτηνή.
Πέραν αυτού, ουδέν. Χρόνια τώρα περιμένουμε στα σπίτια μας το φυσικό αέριο. Μια εταιρεία που θα αναλάμβανε να το εγκαταστήσει στις πόλεις Σέρρες, Δράμα και Καβάλα, δεν μάθαμε τι έγινε. Ούτε ποτέ διαβάσαμε έστω στις προεκλογικές υποσχέσεις κάτι σχετικό για ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Η Καβάλα έχει δύσκολο υπέδαφος, γι’αυτό και στην εταιρεία που θα είχε την ευθύνη κατασκευής του έργου θα διδόταν παράλληλα η Δράμα και οι Σέρρες όπου το υπέδαφός τους έχει μεγάλη ευκολία ανάπτυξης των δικτύων αυτών.
Αυξήθηκε η μόλυνση στο περιβάλλον, επειδή όλο και περισσότεροι καίνε καυσόξυλα, λένε οι οικολόγοι. Τόσους αιώνες με καυσόξυλα ζεσταινόταν ο κόσμος. Αφού βρώμισε με χημικά απόβλητα ο αέρα μας, η κάπνα από τα καυσόξυλα τους ενόχλησε.
Θέλουμε έργα ανάπτυξης. Θέλουμε θέσεις εργασίας. Γιατί δε ξεκινάει σε επίπεδο Περιφέρειας μια πρόσκληση ενδιαφερομένων ώστε να αποκτήσει όλη η Περιφέρειά μας το φυσικό αέριο στις πόλεις της;
Η Ένωση Δήμων στη περιοχή μας γιατί δε ξεκινάει μια  πρωτοβουλία αναζήτησης αναδόχων του έργου, που θα ανακουφίσει οικονομικά τα νοικοκυριά;
Μεγάλο έργο πνοής που θα δώσει δουλειά σε κόσμο. Που θα δώσει δουλειά σε εγκαταστάτες υδραυλικούς. Ανάπτυξη στις μικρές βιομηχανίες και  βιοτεχνίες της Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Που θα μπορέσουν να δημιουργηθούν θερμοκηπιακές μονάδες παραγωγής λαχανικών με φθηνό κόστος θέρμανσης. Που θα περάσουμε από το φάσμα της κοινόχρηστης θέρμανσης στην ατομική.
Παράλληλα θα ελαχιστοποιηθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων και δε θα χάνει το κράτος φόρους.
Το φυσικό αέριο σε όλη την Ευρώπη είναι το βασικό ενεργειακό εργαλείο σε κάθε χώρο. Σε τελική φάση ολοκλήρωσης μπήκε το έργο επέκτασης φυσικού αερίου (από τη ΔΕΠΑ ΑΕ) στη Πελοπόννησο μετά την υπογραφή έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσο Αποστολόπουλο.
Σκοπός του έργου είναι η τροφοδότηση με φυσικό αέριο των αστικών και βιοτεχνικών καταναλωτών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων.
Εδώ τι περιμένουμε; Η ανάπτυξη του φυσικού αερίου είναι μια ευκαιρία στη κρίση.
Ο Άρης Γιαννακίδης είναι ένας δραστήριος Περιφερειάρχης. Τι σκέφτεται για το θέμα αυτό;
Οι  Δήμαρχοι της περιοχής μας θα το θέσουν σε κάποια συζήτηση στη Περιφέρεια; Σε κάποια διαβούλευση;
Τουλάχιστον σήμερα που η οικονομική κρίση χτυπάει τις πόρτες μας, το φυσικό αέριο το έχουμε ανάγκη.

Καλημέρα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στέλιος Καζαντζίδης και Βασίλης Τσιτσάνης

Ο Βασίλης Τσιτσάνης Ο  Βασίλης Τσιτσάνης  υπήρξε ένας σημαντικός λαϊκός δημιουργός. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 18 Ιανουαρίου του 1915 και έφ...