Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Μας προστατεύει ο Θεός


Σιγά μην άφηναν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία. Σε λαϊκή της Θεσσαλονίκης πουλούσαν φασόλια Κίνας ως «φασόλια Πρεσπών». Που καμιά σχέση δεν είχαν με τα λεπτόφλουδα, νόστιμα, βραστερά φασόλια που παράγουμε στις Πρέσπες.
Ενας από τους καταναλωτές που είχε γνώση του φασολιού των Πρεσπών (ψιλόφλουδο και διαφορετικού χρώματος) έστειλε δείγμα του προϊόντος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «ο Πελεκάνος» και η «ελληνοποίηση» δεν άργησε να αποκαλυφθεί. «Ο Συνεταιρισμός συνεργάζεται με ειδικό εργαστήριο στη Γερμανία που μπορεί να πιστοποιήσει αν το φασόλι είναι Πρεσπών ή όχι και στην προκειμένη περίπτωση προέκυψε ότι επρόκειτο για κινέζικο», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Ν. Στεργίου.
Το έχουμε στο DNA μας. Να εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία. Γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει έλεγχος, δεν αφήνουμε τίποτα ανεκμετάλλευτο.
Χρόνια τώρα οι παραγωγοί των λαϊκών έβλεπαν πόσο πουλιέται το προϊόν τους στο μανάβικο, έβαζαν την ίδια ή λίγο ακριβότερη τιμή στη πραμάτεια τους.
Κάθε χρόνο γνώριμη η εικόνα των σταφυλοπαραγωγών, στην Εθνική οδό πάνω από το Ελαιοχώρι. Να πουλάνε τα σταφύλια στην ίδια τιμή με το μανάβικο. Στη παραλία να πουλάνε τα ροδάκινα ακριβότερα. «Πάρε ροδάκινα από δέντρο» διαλαλούσε πέρσι ένας!
Ο παραγωγός πάντα μπορούσε να πουλήσει φθηνότερα τη παραγωγή του. Κανείς δεν τον εμπόδισε να πουλήσει φθηνά. Χωρις να υπολογίζει το χονδρεμπορικό και λιανεμπορικό κέρδος. Που σε τελευταία ανάλυση πρέπει να υπάρχει για να διακινηθεί το εμπόρευμα. Στις στροφές του Αγίου Σίλα οι πατάτες Νευροκοπίου, χρόνια τώρα πουλιούνται 70 και 80 λεπτά το κιλό. Και ας μένουν απούλητες (όπως λένε) στο τόπο παραγωγής τους.
Γιατί το εμπόριο κερασιών πέρασε στους γύφτους; Γιατί πολύ απλά η συλλογή κερασιού έχει εργατικό. Και ο γύφτος πολλά χέρια της οικογένειας. Τους δίνουν όσο όσο, τη παραγωγή πάνω στο δένδρο οι παραγωγοί. Οι γύφτοι εκμεταλλεύονται την αστεία τιμή, βάζουν την οικογένεια να τα μαζέψει και νάτο το datsun στη παραλία να τα πουλάει 3 ευρώ το κιλό.
Έπρεπε να φτάσουμε οικονομικά στο πάτο για να σκεφτούμε πράγματα απλά. Για να φτάσουμε στο κίνημα της πατάτας και των όσπριων.
Οι λαϊκές αγορές υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Για να κατεβαίνουν οι παραγωγοί να πουλάνε τη παραγωγή τους. Εμείς μετατρέψαμε τις λαϊκές σε εμποροπανήγυρη όπου βρίσκεις από καλτσόν Κίνας μέχρι γυαλιά οράσεως. Από κομπινεζόν και μανταλάκια μέχρι παπούτσια και τανάλιες. Μετατρέψαμε τις άδειες των λαϊκών σε ψήφους στο χωριό.
Και στο ενδιάμεσο όλων αυτών των εμπόρων, βρίσκεις ελιές τουρσί και λαχανικά από πραγματικούς παραγωγούς. Που δε γυρίζουν κάθε μέρα σε διαφορετική λαική όπως οι έμποροι λαϊκών. Που ξέρεις ότι θα αγοράσεις ένα καθαρό προϊόν της περιοχής.
Κάποτε ένας τσαρλατάνος κομπογιαννίτης γιατρός κατόρθωσε να διοριστεί προσωπικός γιατρός του Βασιλιά. Το έγραψε γεμάτος καμάρι στη πινακίδα του ιατρείου του. «Ιατρός του Βασιλέως» Και ένας έγραψε από κάτω… «Ο Θεός σώζει τον Βασιλέα»
Ποιος ελέγχει ότι πουλιέται στις λαϊκές; Ο καλός Θεός που μας προστατεύει.
Μεγάλη η χάρη Του.
Καλημέρα σας.

Σημείωση. Στη τελευταία φωτογραφία βλέπετε μια λαική αγορά. 
Σωστά μαντέψατε. Δεν είναι στην Ελλάδα. 
Σεβασμός στο χώρο και στον υποψήφιο πελάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στέλιος Καζαντζίδης και Βασίλης Τσιτσάνης

Ο Βασίλης Τσιτσάνης Ο  Βασίλης Τσιτσάνης  υπήρξε ένας σημαντικός λαϊκός δημιουργός. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 18 Ιανουαρίου του 1915 και έφ...