Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Μάρθα και Τένα


Με τη Μάρθα όταν μίλησα πριν τρεις μήνες στο τηλέφωνο, ήταν αγχωμένη. «Έρχομαι Ελλάδα!» μου είπε. «Τρέχω να οργανώσω το συνεργείο. Θα κάνουμε λήψεις από Ελλάδα σε μια εκπομπή που ετοιμάζουμε στη κρατική τηλεόραση εδώ» Με το ‘’εδώ’’ εννοούσε τη Τσεχία όπου συνεργάζεται με τη Τσέχικη τηλεόραση.
Η Μάρθα και η αδελφή της η Τένα είναι τραγουδίστριες. Γεννήθηκαν και μένουν στη Πράγα. Χρόνια τώρα κάνουν γνωστά τα Ελληνικά Τραγούδια μας στο τόπο τους. Βγάζουν όλη την αγάπη που κρύβουν για την Ελλάδα. Τη χώρα του πατέρα τους, που έφυγε στην εποχή του εμφύλιου και βρέθηκε στην τότε Τσεχοσλοβακία.
Ανήσυχα κορίτσια, πέρα από το τραγούδι και τη μουσική, έκαναν και κάτι ακόμη. Οργάνωσαν έναν σύνδεσμο Ελλήνων εκεί, και τους μάθαιναν χορούς. Δικούς μας χορούς. Ώστε να μη χαθεί η ταυτότητα αυτών των ανθρώπων. Να έχουν μια επαφή με την Ελλάδα. Με το χορό το τραγούδι και τη γλώσσα. Γιατί στον σύνδεσμο αυτό, μάθαιναν στα παιδιά εκτός της μουσικής και την Ελληνική γλώσσα.
Όταν είπε ότι θα έρθει Ελλάδα, εκείνη εννοούσε την Αθήνα. Της πρότεινα να έρθει και στη Καβάλα με το συνεργείο για να παρουσιάσει και τα δικά μας μέρη. Το δέχθηκε με χαρά. Και έπιασα δουλειά. Ενημέρωσα τον περιφερειάρχη τουρισμού. Αμέσως πήρε τηλέφωνο. Μίλησαν και συμφώνησαν να έρθει και εδώ. Στη συνέχεια η Δημωφέλεια του Δήμου Καβάλας ανέλαβε τα διαδικαστικά. Από κοντά και η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων, η κ. Π. Σαμαρά. Να οργανώσει το χορευτικό τμήμα και να δείξει τις παραδοσιακές στολές που υπάρχουν στις προθήκες του Λυκείου.
Στη Δημωφέλεια η κ. Μαρία Καραφυλλίδου οργάνωσε το πρόγραμμα. Στα ουζερί του Αγ. Νικολάου. Στη Παλιά Πόλη για λήψεις. Στο Φρούριο. Να δείξουμε τον κόσμο της Καβάλας. Τα στέκια μας. Τους δρόμους μας. Και μετά στους Φιλίππους για τα αξιοθέατά μας. Να δουν στην Ευρώπη τι θα πει Ελλάδα. Τι θα δουν όταν έρθουν οι Τσέχοι στη Καβάλα.
Άνθρωποι ακούραστοι και κοινωνικοί να βοηθήσουν το πενταμελές συνεργείο να κάνει τέλεια δουλειά. Πάντα με ένα χαμόγελο η Μαρία δίπλα τους. Τρεις μέρες φρόντισε τη κάθε λεπτομέρεια. Έδινε λύση σε ότι ζητούσαν. Απαντούσε σε κάθε απορία τους.
«Δε περιμέναμε τόση αγάπη και διάθεση για εξυπηρέτηση», εκμυστηρεύτηκε ένας από το συνεργείο.
Απλά μεταφέρω τις ευχαριστίες τους.
Καλημέρα σας.

Περισσότερα:
 http://diskoryxeion.blogspot.com/2010/05/blog-post_23.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στέλιος Καζαντζίδης και Βασίλης Τσιτσάνης

Ο Βασίλης Τσιτσάνης Ο  Βασίλης Τσιτσάνης  υπήρξε ένας σημαντικός λαϊκός δημιουργός. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 18 Ιανουαρίου του 1915 και έφ...