Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Μη κάνεις ζημιά!

Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα του Επιμελητηρίου Καβάλας
(τεύχος Ιουλίου 2012)


Όταν ακούς τις προγραμματικές δηλώσεις των υπουργών, αρχίζεις να κάνεις όνειρα. Πιστεύεις ότι θα γίνουν οι μεγάλες αλλαγές στη καθημερινότητά σου. Ώσπου περνάει το πρώτο δεκαήμερο για να προσγειωθείς στη πραγματικότητα που σε τυλίγει και σε βασανίζει. Και αναρωτιέσαι τι έγιναν εκείνα τα παχιά λόγια που άκουγες; Που χάθηκαν τόσοι σχεδιασμοί για ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη;
Η ΠΑΣΕΓΕΣ θεωρεί ότι η ελληνική αγροτική παραγωγή μπορεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες μας. Στον μανάβη όμως θα δεις πατάτες Κύπρου και Αιγύπτου, μήλα Χιλής, αχλάδια Ισπανίας και Ιταλίας και λεμόνια Τουρκίας. Αν δε τα αγοράζαμε δε θα τα ξανάφερναν. Όμως…
Διακοπές στην Ελλάδα; Καμιά αντίρρηση. Και γίνεσαι όμηρος των δρομολογίων πλοίων. Και πληρώνεις πανάκριβη τη μεταφορά (σε σχέση με άλλες ακτοπλοϊκές γραμμές του εξωτερικού). Ας μη πιάσουμε τη νοοτροπία κάποιων κακών ενοικιαστών δωματίων που θέλουν 50 και 60 ευρώ για ένα δίκλινο δωμάτιο με τηλεόραση 14’’ από τις πρώτες έγχρωμες που κυκλοφόρησαν και θέα το κοτέτσι, στο πίσω μέρος του σπιτιού τους.
Οι τοπικοί φορείς κάνουν τα πάντα για να προσελκύσουν τουρίστες. Ποτέ τους όμως δεν ασχολήθηκαν με αυτούς που διώχνουν τους τουρίστες και κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά στο τουρισμό. Τους διώχνουν όταν τους κλέβουν στο ζύγι, στις τιμές, στο λογαριασμό της ταβέρνας. Στην χρέωση του ταξί. «Ξέρεις πόσο κοστίζει το ταξί στην Ολλανδίας;» έλεγε ένας φίλος ταξιτζής. Και είχε την αξίωση να χρεώνει στον Ολλανδό ίδιο κόμιστρο. Ο ξένος επειδή δε μιλάει ελληνικά δε σημαίνει πως είναι και χαζός. Ακούσατε ποτέ κάποιο τοπικό φορέα να ασχολείται με το θέμα αυτό; Να καυτηριάζει αυτή την αντιτουριστική συμπεριφορά; Να κάνει μια συνάντηση επαγγελματιών, στις αρχές του καλοκαιριού και να τους πει πολύ απλά «Κύριοι προσέξτε τι χρεώνετε».
Υπάρχουν και οι καλοί συνειδητοί επαγγελματίες. Που δε θεωρούν τον τουρίστα ως είδος αναλώσιμο. Που δεν λένε «μήπως θα τον ξαναδώ;». Υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται ότι ο άνθρωπος αυτός θα πει τις εντυπώσεις του όταν επιστρέψει και θα παρακινήσει και άλλους να έρθουν στη χώρα μας.
Για να γίνεις ανταγωνιστικός δεν φταίει το υψηλό ΦΠΑ. Φταίει η κακή νοοτροπία αρκετών που ξέχασαν το ελληνικό φιλότιμο. Το χαμόγελο. Το «ευχαριστώ».
Φταίμε και εμείς που ξεχάσαμε τι θα πει «ελληνικό προϊόν» και γίναμε ρέκτες της υψηλής γαστριμαργικής νοοτροπίας πιστεύοντας ότι έτσι θα βελτιώσουμε το κοινωνικό μας στάτους.  Σιγά καλέ. Έμαθες τη γκούντα το ένταμ και τα μπράντβουρστ. Ξέχασες το κασέρι και το σαλάμι αέρος που έτρωγες παιδί στο σπίτι σου. Ευτυχώς υπάρχει η φέτα στο τραπέζι μας.
Ξέχασες το μποϊκοτάρισμα σε εταιρείες που σου γυρίζουν τη πλάτη. Πρόσφατα εταιρία αναψυκτικών έκλεισε το εργοστάσιό της στη Θεσσαλονίκη και το πήγε στη Βουλγαρία. Δικαίωμά της. Τώρα τα προϊόντα της δε γράφουν: «παράγεται στην Ελλάδα» Τώρα γράφουν: «προϊόν ΕΕ». Τόσο απλά! Αμ δε. Το σύνθημα έπεσε μέσα από τα blogs και το facebook. Το έπιασαν οι νέοι και ξεκίνησαν να μη προτιμούν πλέον αυτά τα προϊόντα. Να μποϊκοτάρουν αυτή τη κακή συμπεριφορά της συγκεκριμένης εταιρίας. Μη περιμένεις να γίνει εκστρατεία ενημέρωσης για το μποϊκοτάζ  από δημοσιογράφους των Αθηναϊκών ΜΜΕ αφού οι διαφημίσεις της εταιρίας πάνε σύννεφο εκεί. Τρελοί είναι να πουν το αντίθετο; Να δουν το συμφέρον μας;  Το συμφέρον τους κοιτάζουν. Όμως οι πωλήσεις της εταιρίας έπεσαν κατακόρυφα! Και βγήκε πριν λίγες μέρες να μας πει πόσο καλή εταιρία είναι, ότι φύτεψε και… δένδρα, άρα σκέπτεται οικολογικά!!!
Φίλος ήθελε να αγοράσει ένα σακάκι από γνωστή αλυσίδα ρούχων στη Καβάλα. Δεν βρήκε το νούμερό του. Η πωλήτρια τον οδήγησε στο ταμείο. Εκεί σημείωσε το τηλέφωνό του και μετά από πέντε μέρες τον ενημέρωσαν ότι ήρθε αυτό που ζήτησε. Τόσο απλά, τόσο φιλικά!
Σήμερα η νοοτροπία άλλαξε. Ο κακός επαγγελματίας τιμωρείται. Όποιος και αν είναι αυτός. Τιμωρείται με μεθόδους που ούτε ο ίδιος μπορεί να αντιληφθεί. Μια μικρή αλλαγή νοοτροπίας στις καταναλωτικές μας συνήθειες, όπως να πάψουμε να αναζητούμε τα ξένα προϊόντα, μπορεί να κάνει πολλά. Πέρα από την κυβερνητική πολιτική και τις θέσεις των κομμάτων, εμείς οι πολίτες μπορούμε να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας κυρίαρχα, απέναντι στη μεγάλη απειλή της ανεργίας.
Όταν καταναλώνεις έχεις δύναμη. Αξιοποίησέ την για το καλό σου.
Ήθελα να κλείσω με τη φράση: «καλές διακοπές» όμως σκέφτομαι πως ελάχιστοι επαγγελματίες θα έχουμε την πολυτέλεια των διακοπών. Γι’αυτό και θα κλείσω με τη φράση «καλό καλοκαίρι».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στέλιος Καζαντζίδης και Βασίλης Τσιτσάνης

Ο Βασίλης Τσιτσάνης Ο  Βασίλης Τσιτσάνης  υπήρξε ένας σημαντικός λαϊκός δημιουργός. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 18 Ιανουαρίου του 1915 και έφ...