Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

ΕΡΑ Καβάλας. Η χαμένη αίγλη.

Περισσότερα από 60 χρόνια λειτουργεί ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Καβάλας (ΕΡΑ). Όλα αυτά τα χρόνια πέρασε από πολλά κύματα η λειτουργία του. Από την ΥΕΝΕΔ στην ΕΡΤ και από 6 υπαλλήλους προσωπικό με 15-18 ώρες πρόγραμμα ημερησίως, έφτασε τα 14 άτομα και τις 6-7 ώρες ημερήσιο πρόγραμμα!

Από τη βασική φωνή της Καβάλας (αφού ήταν ο μόνος που ακουγόταν στα χρόνια των μεσαίων) με το πέρασμα του χρόνου απαξιώθηκε από την λειτουργία των δεκάδων σταθμών που εκπέμπουν στη περιοχή μας. Από σταθμός ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, έφτασε σήμερα να είναι ένας αδιάφορος σταθμός με ειδήσεις που αναπαράγονται από τον καθημερινό τύπο της περιοχής και θέματα που ενδιαφέρουν ελάχιστους. Με μουσικά προγράμματα που μάλλον θα έπρεπε να έχουν τίτλο «Δίσκοι στη τύχη». Ενώ υπάρχει ένας τεράστιος μουσικός πλούτος, παραμένει αναξιοποίητος αφού δεν υπάρχουν άνθρωποι με ενδιαφέρον και μεράκι να δημιουργήσουν τα ανάλογα προγράμματα.
Δεν ήταν μόνο η απαξίωση του, αφού ο ακροατής έχει δεκάδες επιλογές πλέον στο δέκτη του, είναι και η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία που αντιμετωπίζεται το τοπικό του πρόγραμμα. Χλιαρά βαριεστημένα και ανούσια προγράμματα, ειδήσεις και διαφημίσεις, σε απωθούν παρά σε τραβούν να τον ακούσεις.

Από την ΕΡΑ Καβάλας έχουν περάσει καλλιτέχνες και συγκροτήματα που πραγματικά διασκέδασαν τους ακροατές. Εκπομπές που περίμενε με αγωνία ο κόσμος να τις ακούσει. Ένας σταθμός με τεράστια ιστορία και δυναμική παρουσία, σήμερα απλά εκπέμπει. Εκπέμπει και συντηρεί κρατικοδίαιτους.
Με ελάχιστο τοπικό πρόγραμμα και αναμετάδοση των Αθηναϊκών προγραμμάτων που ήδη ακούγονται από τους πομπούς Θάσου και Παγγαίου, απαξιώθηκε ο δικός μας σταθμός. Κάποτε είχε λόγο λειτουργίας. Σήμερα…

Δεκάδες περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ που κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως ο καθένας (η ΕΡΑ Καβάλας κοστίζει συνολικά περισσότερες από 400.000 ευρώ) δεν έχουν να προσφέρουν πλέον αυτό που πρόσφεραν. Απλά συντηρούν τη χαμένη αίγλη τους.

Η ΕΡΑ πρέπει επιτέλους να αναδιοργανωθεί. Ας μείνουν 6-7 περιφερειακοί σταθμοί με αυτονομία προγράμματος και να τελειώνει αυτό το άπλωμα με τους εκατοντάδες εργαζόμενους και τα εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Δε περισσεύουν πλέον. Σταθμοί που θα έχουν πρόγραμμα μουσικό και ειδησεογραφικό με ενδιαφέρον. Το ανούσιο δε συγκινεί.

Καλημέρα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στέλιος Καζαντζίδης και Βασίλης Τσιτσάνης

Ο Βασίλης Τσιτσάνης Ο  Βασίλης Τσιτσάνης  υπήρξε ένας σημαντικός λαϊκός δημιουργός. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 18 Ιανουαρίου του 1915 και έφ...